Košarica

Značaj antifriza za automobile

Antifriz je poznat kao rashladno sredstvo čija je uloga hlađenje motora automobila, odnosno optimiziranje njegove temperature. Sada, kada su vanjske temperature visoke, motor je izložen dodatnom zagrijavanju te je upotreba antifriza od izuzetne važnosti za život vašeg limenog ljubimca. Ipak, i kada se ljetna idila završi i ustupi mjesto hladnijim vremenskim prilikama, značaj antifriza za automobile ostaje nepromijenjen. A, zašto je to tako, imate priliku saznati u nastavku.

Kako se koristi antifriz?

Mnogi poistovjećuju antifriz s rashladnom tekućinom, a rashladna tekućina je zapravo kombinacija antifriza i vode. Naime, preporučuje se da se antifriz koristi u odnosu 1:1 s vodom, ali taj odnos ovisi i od atmosferskih prilika u okruženju u kojem vozite automobil.

U toplijim predjelima, navedeni odnos prelazi u korist vode te se količina antifriza smanjuje do 40%, a svakako nikako ispod 33%, jer je onda slabija zaštita od korozije.

U hladnijim klimatskim zonama obrnuta je priča – 60%, do maksimalno 68% antifriza, što je dovoljno za temperaturu do – 65 °C.

Mješavinu antifriza i vode možete napraviti sami, a možete ju kupiti i gotovu kao tvornički razrijeđeni antifriz. Nemojte nikada ulijevati antifriz, pa onda vodu, ili obrnuto, već uvijek najprije napravite odgovarajuću mješavinu pa nju dolijevajte.

Uloga antifriza ljeti

U ljetnim danima, tekućina u rashladnom sustavu često je na temperaturama koje su bliske temperaturi vrelišta vode koja se kreće od 90 °C do 100 °C. Samim tim, ako bi došlo do odsustva antifriza, a prisustva vode u rashladnom sustavu, voda bi vrlo brzo isparila, ostavljajući rashladni sustav bez tekućine neophodne za hlađenje motora, što bi, pogađate, opet moglo dovesti do ozbiljnih oštećenja motora.

Zbog toga je uloga antifriza ljeti povećanje točke vrelišta  tekućine u rashladnom sustavu automobila kako ona ne bi prešla u plinovito stanje i isparila.

Uloga antifriza zimi

Tijekom zime postoji rizik od zaleđivanja vode koja hladi blok motora. Imajući u vidu da voda, kada je zaleđena, zauzima veću zapremninu nego kada je u tekućem stanju, i kada se led počne širiti može prouzrokovati ozbiljna oštećenja motora.

Shodno tome, uloga antifriza zimi je da spusti točku smrzavanja rashladne tekućine na razinu na kojoj do takve situacije neće doći.

Antikorozivna svojstva antifriza

Antifriz ima i antikorozivna svojstva, zahvaljujući kojima čuva metalne dijelove motora, hladnjaka i ostalih komponenti sustava za hlađenje u automobilu. Ipak, ne zaboravite da, kao što se ne preporučuje koristiti čistu vodu za potrebe rashladnog sustava, tako se ne preporučuje ni upotreba čistog antifriza.

Najbolji rezultati postižu se njihovom mješavinom koja se, kao što smo već naglasili, pravi u skladu s atmosferskim prilikama. Najbolje je koristiti destiliranu vodu za mješavinu s antifrizom budući da na taj način sprečavate stvaranje kamenca.

Isto tako, nikada nemojte miješati različite vrste antifriza! Ako niste sigurni koji antifriz se nalazi u rashladnom sustavu automobila, jednostavno promijenite rashladnu tekućinu. Prilikom zamjene rashladne tekućine, naročito kada se prelazi s jedne vrste antifriza na drugi, preporučuje se isprati rashladni sustav.

Odabir odgovarajućeg antifriza

Za suvremene automobile, s blokom od legura aluminija i magnezija, uobičajene su rashladne tekućine na bazi organskih aditiva, koje pružaju bolju zaštitu na visokim temperaturama i dulje traju. Naime, klasične rashladne tekućine mijenjaju se svake dvije ili 3 godine, dok se njihovi ekvivalenti iz Organic Acid Technology kategorije zamjenjuju svakih 5 godina.

Na našem tržištu dostupan je antifriz različitih vrsta i kvaliteta. Od izuzetnog je značaja da ulijete odgovarajući antifriz u svoj automobil. Ako niste sigurni koja vrsta antifriza odgovara modelu vašeg automobila, pogledajte servisnu knjižicu ili nazovite ovlašteni servis.

Provjera rashladne tekućine

Razina rashladne tekućine treba uvijek biti između oznaka „min“ i „max“ na ekspanzijskoj posudi, a mjeri se kada je automobil parkiran na ravnoj površini, s potpuno hladnim motorom.

Besplatna dostava

Narudžbe iznad 40€

100% sigurna naplata

MasterCard / Visa / Diners

Skupljajte matice