Košarica

Antifrizi i rashladne tekućine

Što su antifriz i rashladna tekućina?

Antifriz smanjuje točku ledišta vode u rashladnom sustavu automobila. Kada se pomiješa s vodom naziva se rashladna tekućina, jer također podiže vrelište tekućine u rashladnom sustavu. Čisti antifriz uvijek se mora pomiješati s vodom prije upotrebe, što mu omoguće da regulira temperaturu motora u ekstremno toplim i hladnim okruženjima. Različite vrste antifriza i rashladne tekućine nikada se ne smiju miješati i koristiti za hlađenje motora – može doći do velikih oštećenja.

Vodič za rashladnu tekućinu i antifriz

Svaki motor treba antifriz i rashladnu tekućinu, ali oni se moraju pravilno koristiti kako bi vozači mogli uživati u njihovim prednostima. Prvo, trebali biste koristiti ispravnu vrstu antifriza i rashladne tekućine. To uključuje Tehnologiju anorganskih aditiva (IAT), Tehnologiju organskih kiselina (OAT), Tehnologiju nitriranih organskih kiselina (NOAT) i Tehnologiju hibridnih organskih kiselina (HOAT), nazvane po inhibitorima korozije koji se nalaze u njima. Rashladna sredstva sadrže ove inhibitore, vodu i sredstva protiv smrzavanja kao što su etilen glikol i propilen glikol. Dopunjavanje postojeće rashladne tekućine vodom trebala bi biti samo privremena mjera jer ćete time smanjiti učinkovitost rashladne tekućine. Ako iz vašeg automobila curi antifriz, uvijek posjetite svog mehaničara jer bi to moglo biti zbog neispravnog sustava hlađenja, što bi moglo dovesti do pregrijavanja i oštećenja drugih dijelova vašeg motora. Ako je ulje prisutno u rashladnoj tekućini, to također može ukazivati na probleme s motorom – odmah potražite pomoć stručnjaka ako otkrijete ulje u spremniku rashladne tekućine.

Koju rashladnu tekućinu i antifriz trebam koristiti?

Izbor rashladne tekućine i antifriza može biti zbunjujući. Uz toliko različitih dostupnih vrsta, vaš odabir može značiti razliku između održavanja sigurne i učinkovite radne temperature motora i oštećenja sustava hlađenja vašeg motora i samog motora.

 

Kako biste bili sigurni da možete voziti sigurno znajući da koristite pravu rashladnu tekućinu, pogledajte naš vodič za pronalaženje odgovarajuće rashladne tekućine za vaše vozilo, uključujući što različite boje znače, i kako koristiti Total Lub Advisor kako biste otkrili pravu rashladnu tekućinu i antifriz.

Kako dopuniti rashladnu tekućinu

Dva su razloga zašto bi razina rashladne tekućine u vašem automobilu mogla biti niska. Ili vam rashladni sustav curi, u tom slučaju posjetite mehaničara, ili je u vaš rezervoar stavljeno premalo rashladne tekućine. Ako je vaša rashladna tekućina pri kraju radnog vijeka, posjetite mehaničara – promjena rashladne tekućine može biti kompliciran proces, posebno kod novijih modela.

Ako vaš sustav ne curi, nadopunjavanje rashladne tekućine motora je jednostavno:

 1. Pronađite spremnik rashladne tekućine: Provjerite korisnički priručnik.
 2. Provjerite razinu rashladne tekućine: Ako je razina rashladne tekućine ispod minimalne oznake, dopunite je.
 3. Pomiješajte rashladnu tekućinu: Koristite prethodno pomiješanu rashladnu tekućinu ili pomiješajte odgovarajući antifriz s destiliranom vodom prema uputama proizvođača.
 4. Odvijte čep spremnika: uvijek pokrijte čep krpom.
 5. Umetnite lijevak: kako biste izbjegli prolijevanje otrovne tekućine.
 6. Napunite rashladnom tekućinom: Polako dolijte do maksimalne oznake.
 7. Vratite poklopac: zavrnite dok ne čujete klik.

Za detaljnije upute pogledajte naš vodič za dolijevanje rashladne tekućine vašeg automobila.

Što su GLACELF i COOLELF?

TotalEnergies proizvodi koncentrate protiv smrzavanja koji se moraju miješati s vodom (GLACELF) i niz gotovih rashladnih tekućina (COOLELF).

Ove visokokvalitetne, pouzdane tekućine za motore otklanjaju brigu o kvaru motora, štite od korozije i pregrijavanja i smanjuju troškove održavanja za vozače. Razvijeni u nekim od najnaprednijih automobilskih istraživačkih centara u Europi, odobreni su od strane niza svjetskih proizvođača automobila, građevinarstva, poljoprivrednih i gospodarskih vozila.

NekI od proizvoda iz TotalEnergies linije rashladne tekućine i antifriza su:

GLACELF SI-OAT – Koncentrirani antifriz za razrijeđenu upotrebu u EURO 6 motorima. Za automobile, kombije, gospodarska, građevinska i poljoprivredna vozila.

GLACELF ECO BS – Koncentrat protiv smrzavanja koji zahtijeva razrjeđivanje; Sukladno BS 6580. Za automobile, kombije, gospodarska, građevinska i poljoprivredna vozila.

COOLELF SI-OAT – Rashladno sredstvo spremno za upotrebu za EURO 6 motore. Za automobile, kombije, gospodarska, građevinska i poljoprivredna vozila.

COOLELF G13 – Rashladno sredstvo spremno za upotrebu prikladno za većinu motora osobnih vozila Volkswagen grupe.

COOLELF FR – Spremno za upotrebu u modelima osobnih automobila proizvođača Citroën i Peugeot.

COOLELF FR RD – Spremno za upotrebu u motorima osobnih vozila proizvođača Renault i Dacia.

COOLELF ECO BS – Ekonomičan i spreman za upotrebu, u skladu je s britanskim standardom 6580. Dizajniran za automobile, kombije, komercijalna, građevinska i poljoprivredna vozila.

Zašto odabrati GLACELF i COOLELF?

TotalEnergies antifrizi i rashladna sredstva formulirani su na temelju posebne tehnologije inhibitora OAT. Imaju puno duži radni vijek u usporedbi s konvencionalnim proizvodima, što omogućuje produljene intervale zamjene. To znači smanjeno održavanje, manje troškove zamjene rashladne tekućine i manje štete za okoliš.

Prednosti tehnologije inhibitora OAT
Naša jedinstvena tehnologija inhibitora OAT pruža sljedeće prednosti:

 • Povećana učinkovitost prijenosa topline
 • Produženi vijek trajanja rashladne tekućine
 • Vrhunska zaštita aluminija pri visokim temperaturama
 • Produljen vijek trajanja pumpe za vodu do 50%
 • Izvrsna zaštita od kavitacije
 • Oksidacijska stabilnost na visokim temperaturama
 • Poboljšana kompatibilnost s elastomerima i plastikom
 • Smanjeno stvaranje kamenca i naslaga u rashladnom sustavu
 • Manje je potrebno zbrinjavanje proizvoda
 • Ekološki prihvatljivi inhibitori
 • Smanjeni troškovi održavanja

I GLACELF i COOLELF sadrže aditive potrebne za zaštitu cijelog niza vozila, dok također pružaju iznimne performanse na temperaturama smrzavanja do -37°C.

Značajke i prednosti GLACELF i COOLELF proizvoda

 • Izvanredne performanse – i na visokim i na niskim temperaturama
 • Raznolikost opcija koje odgovaraju vašim potrebama – uključujući proizvode spremne za upotrebu i koncentrirane proizvode
 • Izbjegnite nepotrebne troškove – niži troškovi održavanja
 • Bez brige – štiti od kvara motora, korozije i pregrijavanja

Upotrijebite Total Lub Advisor kako biste pronašli odgovarajući antifriz i rashladnu tekućinu za svoj automobil, kombi, građevinska vozila, poljoprivredna vozila ili gospodarska vozila.

Proizvodi su dostupni u veličinama od 1L, 5L, 20L, 60L, 208L, IBC.

Besplatna dostava

Narudžbe iznad 40€

100% sigurna naplata

MasterCard / Visa / Diners