Košarica

Kako dopuniti rashladnu tekućinu u automobilu

Niska razina rashladne tekućine motora? Evo kako dopuniti rashladnu tekućinu u automobilu

Ne biste trebali voziti s niskom razinom rashladne tekućine u motoru; ona štiti vaš motor od pregrijavanja po vrućem vremenu i smrzavanja na temperaturama ispod nule. Ali da bi nastavila čuvati komponente i performanse, mora je biti dovoljno u rashladnom sustavu.

Zašto je razina rashladne tekućine u mom automobilu niska?

Propuštanja u rashladnom sustavu

Ako razina rashladne tekućine u vašem automobilu opada, to je gotovo uvijek zbog curenja u rashladnom sustavu – na primjer, crijeva, hladnjak ili poklopac hladnjaka. Simptomi toga mogu biti porast temperature na mjeraču, sladak miris (miris antifriza), problemi s grijačem vašeg automobila ili povećana potrošnja goriva.

Dolijevanje rashladne tekućine nije rješenje za zaustavljanje curenja. Ako razina rashladne tekućine padne, uvijek posjetite mehaničara da pronađe uzrok.

Nedovoljno dopunjavanje rashladne tekućine

Ponekad je razina rashladne tekućine niska zbog premale količine rashladne tekućine stavljene u spremnik. U tom slučaju, trebali biste što prije nadopuniti rashladnu tekućinu kako biste izbjegli oštećenje motora.

Kako dopuniti rashladnu tekućinu motora

Nadopunjavanje rashladne tekućine je jednostavno. Prije nego započnete, parkirajte na ravnoj površini i pričekajte nekoliko sati dok se motor potpuno ne ohladi – ako je vruć, voda pod pritiskom može opasno izbiti iz čepa spremnika kada se odvrne.

Pronađite spremnik rashladne tekućine: Lokacija bi trebala biti navedena u priručniku vašeg automobila, kao i informacije o ispravnoj vrsti antifriza ili rashladne tekućine za vaše vozilo.

Provjerite razinu rashladne tekućine: Spremnik rashladne tekućine ima minimalnu i maksimalnu oznaku – razina rashladne tekućine treba biti između ovih linija. Ako je ispod minimuma, dopunite ga, ako je iznad maksimuma iscijedite višak.

Pomiješajte rashladnu tekućinu: Ako ne koristite prethodno pomiješanu rashladnu tekućinu, pomiješajte odgovarajući antifriz s destiliranom vodom prema uputama proizvođača – 50:50 je uobičajena mjera, sa 70:30 za ekstremno hladne klime.

Odvrnite čep spremnika: Prilikom odvrtanja uvijek prekrijte čep krpom, za slučaj da voda pod pritiskom iscuri iz spremnika rashladne tekućine.

Umetnite lijevak: Budući da je rashladna tekućina otrovna za ljude i životinje, trebali biste koristiti lijevak kako biste izbjegli prolijevanje prilikom dopunjavanja spremnika.

Napunite rashladnom tekućinom: Prilikom punjenja polako dolijevajte do maksimalne oznake.

Vratite poklopac: ponovno zavrnite poklopac dok ne čujete klik.

Antifriz je ključna tekućina svakog motora. Pogledajte našu ponudu vrhunskih antifriza i rashladne tekućine ili kontaktirajte naš tim za više informacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Besplatna dostava

Narudžbe iznad 40€

100% sigurna naplata

MasterCard / Visa / Diners

Skupljajte matice