Košarica

Je li rashladna tekućina isto što i antifriz?

Je li rashladna tekućina isto što i antifriz?

Ekstremne vrućine i ekstremno niske temperature mogu ozbiljno utjecati na vaš automobil, pa kada se godišnja doba promijene, odlična je ideja podsjetiti se kako pravilno brinuti o rashladnom sustavu vašeg motora. Za održavanje ispravnog rashladnog sustava morat ćete koristiti antifriz i rashladnu tekućinu. No, što pojmovi rashladna tekućina i antifriz znače i kako se međusobno razlikuju – pogotovo zato što mnogi ljudi te pojmove koriste naizmjenično. Je li rashladna tekućina isto što i antifriz? Saznajte u nastavku.

Je li rashladno sredstvo antifriz?

Je li rashladno sredstvo antifriz? Pa, antifriz i rashladna tekućina motora su slični, ali nisu isti. Antifriz je koncentrirana tekućina na bazi glikola koja se prije upotrebe mora razrijediti vodom – u tom trenutku se naziva rashladna tekućina. Alternativno, možete kupiti prethodno pomiješanu rashladnu tekućinu za motor, gotovu otopinu antifriza i vode.

Uglavnom se sastoji od etilen glikola, antifriz se koristi u sustavu hlađenja automobila kako bi se omogućio nesmetan rad motora čak i u najekstremnijim vremenskim uvjetima ispod nule. Etilen glikol sprječava smrzavanje rashladne tekućine unutar vašeg hladnjaka snižavanjem temperature smrzavanja, uz podmazivanje pumpe za vodu i sprječavanje korozije.

Rashladna tekućina motora je mješavina antifriza i vode, s uobičajenim omjerom 50:50. To je zato što antifriz najbolje djeluje kao razrijeđena tekućina (što ga čini rashladnim sredstvom) kada se bori s temperaturama intenzivne vrućine. S rashladnom tekućinom u rashladnom sustavu vašeg automobila, motor se može učinkovito regulirati na optimalnu temperaturu tijekom cijele godine.

Antifrizu ne ističe rok trajanja, ali ističe rok trajanja aditiva koji sprječavaju koroziju motora. Kao takav, preporučuje se da zamijenite svoj antifriz u skladu sa smjernicama proizvođača o isteku roka trajanja.

Osim toga, etilen glikol je toksičan i za ljude i za životinje, stoga pažljivo slijedite sigurnosne savjete proizvođača i upute za zbrinjavanje.

Miješanje antifriza i rashladne tekućine

Možete li miješati ružičasti i plavi antifriz? ​​​​​​​

Ne možete miješati ružičasti i plavi antifriz. Neodgovarajuća mješavina rashladnih tekućina može dovesti do neispravnog sustava hlađenja i oštećenja motora, stoga se uvijek pridržavajte mješavine koju preporučuje vaš proizvođač.

Mogu li se miješati iste vrste rashladnih tekućina? ​​​​​​​

Uvijek nadopunite svoj automobil istom vrstom i markom rashladne tekućine. Ako niste sigurni koji koristiti, uvijek je najbolje slijediti preporuke proizvođača ili se obratiti najbližem servisu.

Ne savjetujemo da miješate rashladne tekućine. Uobičajena zabluda je da možete koristiti boju za identifikaciju vrste rashladne tekućine, međutim više boja se može koristiti za označavanje jedne vrste rashladne tekućine, stoga ne savjetujemo korištenje boje tekuće otopine kao pokazatelja vrste rashladne tekućine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Besplatna dostava

Narudžbe iznad 40€

100% sigurna naplata

MasterCard / Visa / Diners

Skupljajte matice