Košarica

Saznajte više o ulju

Što je gradacija motornog ulja?

Gradacija motornog ulja odnosi se na specifične karakteristike viskoznosti ili fluidnosti ulja pri različitim temperaturama. Ova gradacija obično se označava u nazivu ulja kao kombinacija brojeva i slova, poput “5W-30” ili “10W-40”. Evo što znače ovi brojevi i slova:

 1. Prvi broj (npr. 5W, 10W): Ovaj broj označava viskoznost ulja pri niskim temperaturama, obično pri -17.8 stupnjeva Celzijusa. Prefiks “W” označava zimu (engl. winter) i sugerira kako se ulje ponaša pri hladnim uvjetima. Manji broj znači da je ulje lakše teče pri niskim temperaturama, što je važno za brzo podmazivanje dijelova motora na početku rada.
 2. Drugi broj (npr. 30, 40): Ovaj broj označava viskoznost ulja pri visokim temperaturama, obično pri 100 stupnjeva Celzijusa. Viši broj znači da je ulje gušće pri visokim temperaturama, što pomaže u održavanju stabilne podmazanosti i zaštiti motora od trenja i habanja u uvjetima visoke topline.

Na primjer, ulje označeno kao “5W-30” dobro će funkcionirati u hladnijim uvjetima jer ima niži broj za hladnu viskoznost (5W), ali i dovoljno visoku viskoznost pri visokim temperaturama (30) za učinkovito podmazivanje motora u normalnim radnim uvjetima.

Važno je odabrati ulje koje odgovara specifikacijama proizvođača vašeg vozila kako bi se osigurala pravilna zaštita i performanse motora. Nepravilna gradacija ulja može dovesti do poteškoća u podmazivanju i potencijalnih oštećenja motora, stoga je važno pažljivo proučiti preporuke proizvođača pri odabiru odgovarajućeg motornog ulja.

Više informacija:

Ako trebate dodatne informacije o odabiru pravog ulja za vaše vozilo, slobodno nas kontaktirajte:

Naš stručni tim tvrtke će vam pružiti savjete i preporuke o najprikladnijem ulju za vaše specifično vozilo i uvjete vožnje. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili trebate savjet, slobodno se obratite putem navedenih kontakata.

Ima li motorno ulje rok trajanja?

Da, motorno ulje ima rok trajanja, iako dobro čuvano ulje obično zadržava svoje osnovne karakteristike i performanse dugo vremena. Glavni čimbenici koji mogu utjecati na rok trajanja motornog ulja uključuju:

 1. Vrijeme skladištenja: Što je ulje duže pohranjeno, to je veća vjerojatnost da će izgubiti svoje svojstva. Čak i ako je ulje dobro zatvoreno i čuvano na suhom, tamnom mjestu, kemijske komponente u ulju mogu se razgraditi tijekom vremena.
 2. Uvjeti skladištenja: Motorno ulje treba čuvati na suhom i stabilnoj temperaturi. Fluktuacije temperature ili izloženost direktnom svjetlu može negativno utjecati na stabilnost ulja.
 3. Kvaliteta ulja: Kvalitetno motorno ulje koje se proizvodi prema određenim standardima obično će imati duži rok trajanja od ulja niže kvalitete.

Iako proizvođači motornih ulja obično daju smjernice o preporučenom roku trajanja, općenito se preporučuje da se motorno ulje koristi unutar razumnog vremenskog okvira nakon otvaranja ili kupnje. Ako ulje postane zamućeno, promijeni boju ili sadrži čestice ili talog, preporučljivo je zamijeniti ga i ne koristiti ulje koje je već dugo stajalo ili izgubilo svoju originalnu kvalitetu.

Ukratko, iako motorno ulje ne bi trebalo imati strogi rok trajanja ako se čuva ispravno, preporučljivo ga je koristiti unutar razumnog vremenskog okvira kako bi se osigurala njegova učinkovitost i zaštita motora.

Zašto motor troši više ulja nego uobičajeno?

Postoji nekoliko razloga zašto motor može trošiti više ulja nego što je uobičajeno. Evo nekih uobičajenih uzroka:

 1. Izgaranje ulja: Ako primijetite da motor troši više ulja, to može biti zbog izgaranja ulja unutar cilindara motora. Mogući uzroci uključuju istrošene klipne prstenove ili oštećene brtve ventila. Kada klipni prstenovi postanu istrošeni, može doći do propuštanja ulja između klipa i cilindra, što rezultira izgaranjem ulja zajedno s gorivom.
 2. Pregrijavanje motora: Pretjerano pregrijavanje motora može uzrokovati da ulje brže isparava ili se razgrađuje, što može rezultirati većom potrošnjom ulja. Pregrijavanje može biti uzrokovano nedovoljnim hlađenjem, oštećenjem rashladnog sustava ili nedostatkom ulja.
 3. Oštećenja ili propusti: Oštećenja na motoru poput puknuća bloka cilindra ili oštećenih brtvi također mogu rezultirati propuštanjem ulja. Takva oštećenja mogu uzrokovati da ulje dospije u komore za izgaranje ili van motora.
 4. Starost motora: Stariji motori s većom kilometražom često imaju veće trošenje i veću potrošnju ulja zbog istrošenih dijelova i općenito veće akumulacije nečistoća.

Ako primijetite da vaš motor troši više ulja nego što je normalno, preporučljivo je konzultirati se s kvalificiranim mehaničarom kako bi utvrdio uzrok problema. Rano otkrivanje i rješavanje problema s potrošnjom ulja mogu spriječiti daljnje oštećenje motora i očuvati njegovu funkcionalnost i trajnost.

Koja je razlika između mineralnog, polusintetičkog i sintetičkog ulja?

Razlike između sintetičkog, polusintetičkog i mineralnog ulja uglavnom se odnose na sastav ulja i njegove karakteristike. Evo pregleda svake vrste ulja:

 1. Mineralno ulje:
  • Mineralno ulje je tradicionalni tip motornog ulja koje se dobiva iz prirodnih sirovina, uglavnom iz sirove nafte.
  • Ovo ulje ima relativno jednostavan kemijski sastav i obično sadrži nečistoće i nečistoće koje se ne uklone potpunim pročišćavanjem.
  • Mineralna ulja su obično jeftinija i pogodna za starije automobile ili vozila koja ne zahtijevaju visoke performanse.
 2. Polusintetičko ulje:
  • Polusintetičko ulje kombinira mineralna ulja s određenim udjelom sintetičkih aditiva.
  • Ovo ulje pruža bolje performanse i zaštitu od čistog mineralnog ulja, ali nije tako skupo ili složeno kao potpuno sintetičko ulje.
  • Polusintetička ulja obično se preporučuju za većinu suvremenih automobila i pružaju dobru ravnotežu između performansi i cijene.
 3. Sintetičko ulje:
  • Sintetičko ulje proizvodi se kemijskom sintezom, koristeći laboratorijski stvorene molekule umjesto sirove nafte.
  • Sintetička ulja imaju složeniji kemijski sastav i karakteristike koje omogućuju bolje performanse i zaštitu motora.
  • Ova ulja imaju bolje svojstvo podmazivanja pri ekstremno visokim i niskim temperaturama, manje su osjetljiva na razgradnju i pružaju dulje intervale između promjena ulja.
  • Sintetička ulja često se preporučuju za moderne automobile s naprednim motorima, posebno za vozila koja zahtijevaju visoke performanse ili ekstremne uvjete vožnje.

Odabir između mineralnog, polusintetičkog i sintetičkog ulja ovisi o vašem vozilu, uvjetima vožnje i proračunu. Proizvođači automobila obično preporučuju određeni tip ulja za optimalnu zaštitu i performanse motora, stoga je važno pridržavati se tih preporuka. Sintetička ulja su generalno najbolji izbor za moderne automobile, dok su mineralna ulja prikladna za starije ili manje zahtjevne automobile.

Više informacija:

Ako želite saznati više o odabiru pravog ulja za vaše vozilo, slobodno nas kontaktirajte:

Naš stručni tim stoji vam na raspolaganju s savjetima i preporukama o najprikladnijem ulju za vaše vozilo i uvjete vožnje. Za dodatna pitanja ili savjete, slobodno nas kontaktirajte putem navedenih kontakata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Besplatna dostava

Narudžbe iznad 40€

100% sigurna naplata

MasterCard / Visa / Diners

Skupljajte matice